Un estel sota el braç / El conte de les carteres reials

EL PROJECTE

Un estel sota el braç. El conte de les carteres reials és un projecte creat des de l’àmbit local de Gràcia però amb projecció de ciutat pels valors i temes que hi ha en la seva estructura. El conte busca consolidar en l’imaginari col·lectiu de la ciutat una història i uns personatges on els referents femenins siguin rellevants, basant-se en uns personatges de la cultura popular que ja existeixen.

Que els Reis d’Orient tenen un gran equip de persones treballant per tot el món que els ajuda en la seva tasca de vetllar per tota la canalla és un secret que ja coneix tothom. Per exemple, les Carteres Reials Ona, Sitar i Estel de Foc surten en cavalcada per Gràcia cada 4 de gener perquè són les encarregades de tenir cura i vigilar a les nenes i els nenes del pla de Barcelona durant tot l’any i són per tant una peça clau en l’equip dels Reis d’Orient. Però, què en sabem d’elles? D’on provenen? Com van conèixer a Melcior, Gaspar i Baltasar? Per què els Reis els van assignar aquesta zona de món? El conte que esperem que vegi la llum aquestes festes de Nadal respondrà totes les vostres preguntes i us ajudarà a conèixer una mica més a les nostres Carteres Reials. De moment us farem un tastet sobre la seva personalitat:

La Cartera Ona, com tots els patges del seguici del Rei Melcior, prové dels països de la Vella Europa. El seu color característic és el blau ja que Melcior i els seus patges sempre es relacionen amb l’astrologia i l’estudi del cel. L’Ona és una dona sàvia i molt erudita ja que li encanta la lectura i destaca en el seu coneixement en astrologia.
Sap reconèixer els camins ocults en el firmament i interpreta els moviments planetaris i dels estels. Gràcies a això, l’Ona guia als Reis d’Orient cada any fins a Barcelona. També li agrada molt la tecnologia i els invents.

La Cartera Sitar forma part del seguici del Rei Gaspar i com tots els seus patges provenen de l’Índia i l’Orient Mitjà. El seu color característic és el verd ja que fa referència al planeta terra. És molt culta i coneix tots els mapes, camins i rutes del món així com totes les llengües i cultures de tots els continents. Gràcies a ella les Carteres poden llegir cartes en tots els idiomes del món. Tant li agraden els llenguatges que fins i tot domina com ningú el llenguatge de la música i les arts.

La Cartera Estel de Foc és la mà dreta del Rei Baltasar al territori. Com tots els seus patges provenen de l’Àfrica Negra i el seu color característic és el vermell. És una gran coneixedora de les plantes, herbes, tiges i flors. Gràcies a la seva cultura, els seus tractats i a que sap extreure el bo i millor de la natura té la capacitat de crear encanteris meravellosos. El més famós de tots és el que converteix a les Carteres Reials en invisibles durant tot l’any per poder vigilar millor a tothom i poder entrar a tots els racons. Cal destacar que aquest coneixement li ve de la seva cultura i amor per la terra.

LES PROTAGONISTES DE LA HISTÒRIA

Des de la Fundació Festa Major de Gràcia, entitat organitzadora de la cavalcada i impulsora del projecte volem editar aquest conte perquè creiem que amb ell es podrà donar forma a una tradició que ha vist créixer a més d’una generació i ens permetrà fer-ho lliure d’estereotips i corregint deixos. Dins del món de la cultura popular les dones han ocupat un lloc secundari o fins i tot pejoratiu en comparació amb els homes. Les bruixes, les encantades, les sirenes mitològiques, la Vella Quaresma… Amb la creació de l’imaginari de les Carteres Reials tenim una oportunitat única per trencar amb el passat més retrograda i treballar per una societat més justa i igualitària. Les Carteres representen a tres dones sàvies i apoderades. Un referent nou pels infants.
Un altre dels valors rellevants del projecte és la seva oposició al racisme i la plasmació de la diversitat cultural. Les Carteres són tres dones de tres zones del món diferent i per tant treballen visibilitzar l’existència de diferents ètnies i que tots som diferents però hem de ser tractats de la mateixa manera.
Aquest conte, idea original de Joan Sánchez, escrit per Montse Balada, il·lustrat per Marta Montañà i editat pel Cep i la Nansa serà un conte ric en missatge i valors tant en la seva història com en el seu format. El conte serà inclusiu i apte per a nens i nenes amb capacitats divereses. A més inclourà una guia de lectura que ajudi a pares i mares a fer descobrir a la canalla tots els valors o missatges claus amagats a la història tals com: respecte a la diferència, apoderament femení, convivència entre diferents ètnies o el treball cooperatiu entre d’altres.
Us animeu a donar-nos un cop de mà per tirar endavant el projecte? Si ho feu ara aconseguireu fer realitat el projecte i comprar-lo més barat que quan surti publicat a les llibreries.

 


Característiques del llibre
36 pàgines
Format: 21 x 23 cm
Accessible per a persones invidents

CONEIX A LES AUTORES

 Montserrat Balada, autora

Montserrat Balada. Nascuda a Barcelona, el 11 de gener del 1966. És autora de literatura infantil amb més de 24 títols editats i especialista en gestió d’emocions infantil i juvenil. És especialista en Gestió familiar.

Ràdio:

Locutora de ràdio a tres emissores de la xarxa catalana, on parlem del passat, present i futur del Talent de la dona des de l’Associació Talent femení.

Directora del programa de ràdio, «Embaladits», des de l’emissora de Canal Blau fm, per la Xarxa de comunicació local.

 

Premis literaris:

 • Premi especial, Vila de Cubelles Víctor Alarí, Ajuntament de Cubelles, conte: Els capgrossos al castell de Cubelles.
 • Premi, Barrina que barrinaràs, l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú, conte: Ha nascut un drac!
 • 1er premi de poesia, atorgat pel museu del ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i el Consorci per a la Normalització Lingüística, poema: Saroche Tibetà
 • “La Llança de Sant Jordi”, premi de votació popular atorgat per l’entitat Cultural, OMNIUM, conte: Qui diu la veritat, El cavaller o el drac?
 • “La Llança de Sant Jordi”, premi de votació popular atorgat per l’entitat Cultural, OMNIUM, conte: Qui diu la veritat? La versió de la princesa.

 

Marta Montañá, il·lustradora

Hola, soc la Marta Montañá, soc il·lustradora de libres infantils i de natura i vaig néixer a Badalona.
M’agraden molt les tradicions i les festes populars d’aquí i d’arreu. Per això, quan em van demanar de fer les il·lustracions per aquest conte de les Carteres Reials no m’ho vaig pensar dues vegades.
Espero que us agradi molt el llibre i que aquest any no us portin gaire carbó!

Aquí teniu la meva web per si voleu veure més dibuixos meus.
www.martamontanya.com

 

SISTEMES DE PAGAMENT

1) PayPal (en el lloc web d’edita).

2) Amb targeta de crèdit o dèbit al lloc web d’Edita (amb la seguretat de PayPal però sense necessitat de tenir un compte PayPal).

3) Fent una transferència al número ES17 0081 0050 1800 0107 7808/BSAB ESBB – EDITORIAL – indicant amb un correu electrònic a info@edita.cat la informació de pagament, el projecte i el nom del mecenes.

En el cas que s’arribi a finançar el projecte, es procedirà a editar i maquetar el llibre i finalment es publicarà. Una vegada es publiqui es faran les entregues dels exemplars en la presentació o s’enviarà a l’adreça que s’indiqui.

Si el projecte no s’arriba a financiar i no es realitza el llibre es tornaran totes les aportacions als seus mecenes.

Mecenes (30)

 1. Fundació Festa Major de Gràcia 
  11 months ago
  €4,962
 2. Federació de Colles de Sant Medir 
  11 months ago
  €1,000
 3. Neus Valls Casasampere 
  11 months ago
  €14
 4. Eva IGLESIAS RICART 
  11 months ago
  €14
 5. Olga Hiraldo i Martí 
  11 months ago
  €14
 6. Nerea Plaza martinez 
  11 months ago
  €14
 7. ADRIA GALIANA NADAL 
  11 months ago
  €26
 8. joan cullell verdiell 
  11 months ago
  €14
 9. Jose Maria Redondo MIguel 
  11 months ago
  €26
 10. Associació Festa Major Fraternitat de Dalt  
  11 months ago
  €100
 11. Montserrat Milla Salvat 
  11 months ago
  €20
 12. Laura Esparré 
  11 months ago
  €14
 13. Sergi Cebrian Anguera 
  11 months ago
  €14
 14. Aurora Morales Fernández 
  11 months ago
  €14
 15. Josep Esquerrà 
  12 months ago
  €48
 16. Joan Duatis 
  12 months ago
  €14
 17. Judith Calabria 
  12 months ago
  €14
 18. Guillem Roma 
  12 months ago
  €14
 19. Aïda Guarro 
  12 months ago
  €14
 20. José M Raya Cobo 
  12 months ago
  €26
 21. Marti Urgell Vidal 
  12 months ago
  €100
 22. Martí Urgell i Vidal 
  12 months ago
  €100
 23. ALBERT BUSTAMANTE LLUIS 
  12 months ago
  €14
 24. Isabel Ribas Seix 
  1 year ago
  €14
 25. RUTH ARAUJO FONT 
  1 year ago
  €14
 26. Natàlia Maria Galbán Herrera 
  1 year ago
  €14
 27. Albert Oriol 
  1 year ago
  €14
 28. Roger Gimenez Tomeo 
  1 year ago
  €14
 29. ROSA MARIA RICOS SOLA 
  1 year ago
  €26
 30. Cristina Masip Sagues 
  1 year ago
  €14

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!